Твір на тему: «Без знання минулого немає майбутнього»

Твір на тему: «Без знання минулого немає майбутнього»

Прочитайте текст.

Нині настала ера інформаційних технологій. Час минає швидко. Ставлення до минувшини в нашої молоді різне. У кіноповісті Олександра Довженка «Україна в огні» німецький полковник Ернст фон Крауз дивується з того, що українці не вивчають своєї історії. А чи треба це робити, коли ми йдемо в майбутнє?

Викладіть Ваш погляд на цю проблему.

ОРІЄНТОВНИЙ МАТЕРІАЛ ДЛЯ НАПИСАННЯ ВИСЛОВЛЕННЯ

Кількість слів: 284
Курсивом виділено аргументи (докази)
Якщо не знати минулого,
неможливо зрозуміти істинний сенс
сучасного й мету майбутнього.
Олександр Довженко

Минулого не зміниш і не повернеш. Але чи можна сказати, що воно зникає безслідно й що людям немає до нього дороги? Безперечно, ні. Минуле живе поряд із нами. І воно безцінне. На мою думку, його необхідно пам’ятати саме заради майбутнього.

По-перше, історія, яка б вона не була, визначна чи дуже прикра, — це найцінніша книга людини, з неї можна постійно черпати мудрість, необхідну для побудови гідного прийдешнього.

Переконливим прикладом є історичний роман Пантелеймона Куліша «Чорна рада». Письменник змальовує давні події — період Руїни, обрання гетьмана 1663 року. Позитивні герої, серед яких Яким Сомко, Кирило Тур, полковник Шрам, прагнули об’єднати розколену країну. їм протистоять ті, що, як Іван Брюховецький, дбали насамперед про власні інтереси й були готові на все задля отримання влади. Цей трагічний період історії Пантелеймон Куліш обирає, щоб показати, що роздрібненість і міжусобиці знищують державу зсередини й державотворцям понад усе потрібна єдність.

По-друге, міцним підмурівком для побудови майбутнього є знання ментальності народу, його традицій, історії, споконвічних прагнень.

За прикладами далеко не треба ходити. їх сила-силенна. Але чи не найпереконливішим з них є багатостраждальна історія української державності. Чимало чужинців-загарбників віддавна намагалися знищити будь-який прояв національної свідомості. Та ідея державності жила серед справжніх патріотів. Упродовж століть вона не раз виявляла себе по-різному: і в мудрості князя Ярослава, і в конституції Пилипа Орлика, і в Акті Злуки, і в мріях тих, кого, як В’ячеслава Чорновола та Василя Стуса, засилали в табори. Такі вияви народного духу разом з іншими чинниками створили підґрунтя для побудови незалежної України.

Отже, якщо ти хочеш мати яскраве майбутнє, то необхідно не забувати свого минулого, пізнавати традиції роду й ментальність народу та, засвоївши уроки історії, утілювати здобутий досвід у життя.

Рейтинг
( 3 оцінки, середнє 2.67 з 5 )

Знайшли помилку або неточність? Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Додати коментар

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: