Структура власного висловлення ЗНО з української мови та літератури

Структура власного висловлення на ЗНО 2022 з української мови та літератури

Чи не найскладнішим завданням тесту ЗНО є написання власного висловлення. Цей вид роботи оцінюється двадцятьма балами, тож важливість його очевидна. Уважно прочитайте настанови щодо підготовки до написання власного висловлення.

Приклад завдання:
Ми не раз чули про те, що не можна все ділити на чорне і біле, не варто впадати в крайнощі, треба бути виваженим і поміркованим. А як тоді бути із зрадою людини, колективу чи цілої країни? Чи можна зраду пробачити?
Викладіть Ваш погляд на цю проблему.

Висловлення має бути аргументованим і написаним в один із таких трьох способів:

  • я вважаю, що зради ні в якому разі не можна пробачати … (ні);
  • на мою думку, зраду можна пробачити … (так);
  • це складне для мене питання: з одного боку …, а з іншого … (і так, і ні).

Вам треба сформулювати тезу, навести два-три переконливі аргументи, які найкраще підтвердять ваші міркування; проілюструвати думки прикладами з художньої літератури чи інших видів мистецтва (зазначити автора й назву твору, указати проблему, порушену митцем, художній образ, через який проблему розкрито, навести цитату з твору тощо), історичними фактами або випадками з життя. У кінці треба сформулювати висновки.

Увага! Не переказуйте змісту художнього твору, не давайте повної характеристики образів.

Орієнтовний обсяг роботи — 1 сторінка формату А-4 (200-250 слів). Текст обсягом до 100 слів екзаменатори не перевірятимуть.

Структура власного висловлення

  1. Теза.
  2. Аргументи (два або три).
  3. Один приклад із художньої літератури чи іншого виду мистецтва.
  4. Один приклад з історії чи з власного життя.
  5. Висновок.

Роботу, що не відповідає темі власного висловлення, буде оцінено в 0 балів.

Аргументи радимо починати вставними словами по-перше й по-друге; вони можуть іти зразу після тези або ж кожен аргумент з абзацу перед прикладом. Другий варіант, на наше переконання, чіткіший і доцільніший.

Я вважаю, що поразка — це наука, і ніяка перемога так не вчить людину…

ТЕЗА (2-3 речення)

По-перше, поразка якнайкраще загартовує людину, робить її стійкішою в сучасному суспільстві, сповненому стресів і різноманітних викликів. Переконливим прикладом щодо цього аргументу є, на мою думку, образ Степана Радченка з роману «Місто» Валер’яна Підмогильного…

АРГУМЕНТ №1 і ПРИКЛАД, що його ілюструє (4-5 речень)

По-друге, людей, які вміють визнавати свої помилки й, зробивши відповідні висновки, у майбутньому їх уникати, поважають у суспільстві, адже лише сильна особистість здатна працювати над собою. Ось приклад із життя. Мій батько змалку…

АРГУМЕНТ №2 і ПРИКЛАД, що його ілюструє (4-5 речень)

Отже, поразка навчає людину жити, перемога ж не завжди…

ВИСНОВОК (2-3 речення)

Візуально ваше висловлення має виглядати орієнтовно так.

Як бачите, у власному висловленні має бути щонайменше чотири абзаци, кожен з яких починається відповідно такими словами: я вважаю, по-перше, по-друге, отже (або на мою думку, з одного боку, з іншого боку, таким чином) і под. Обов’язково дотримуйтеся цієї поради — і ваше висловлення матиме чітку й послідовну структуру, буде логічно організоване. Екзаменатори відразу відчують, що ви готувалися до виконання цього виду роботи, і відповідно оцінять цей параметр вашого роздуму (логічність і послідовність).

Якщо ви знатимете критерії оцінювання власного висловлення, то не пропустите в роздумі жодного компонента, за який екзаменатори виставляють певну кількість балів. Тож ознайомтеся з критеріями, за якими у 2015 р. оцінювали власне висловлення.

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )

Знайшли помилку або неточність? Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Додати коментар

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: