Твір на тему: «Чи потрібний сучасним людям етикет»

Твір на тему: «Чи потрібний сучасним людям етикет»

Людина — дитя свого часу. Багато хто сьогодні переконаний, що етичні норми на сучасному рівні — це комплекси людини. Дехто ж, навпаки, переконаний, іцо етикет визначає рівень порядності людини і не підвладний часу. А як уважаєте Ви: чи потрібний сучасним людям етикет?

Складіть роздум про те, чи потрібний сучасним людям етикет.

ОРІЄНТОВНИЙ МАТЕРІАЛ ДЛЯ НАПИСАННЯ ВИСЛОВЛЕННЯ

Поза сумнівом, в усі часи, зокрема й сьогодні, людям не обійтись без етикету. Адже вміння поводитися в товаристві, гарні манери, вихованість, вишуканий смак, правильна, багата мова, ввічливість, поєднана з почуттям власної гідності, завжди цінувалися в людині. В Україні перші писемні правила поведінки виклав у «Повчанні дітям» великий київський князь Володимир Мономах. Він писав, щоб у домі своєму не ледарювати, брехні остерігатись, а куди б не прийшли і де б не зупинились, потрібно нагодувати і напоїти нужденного. Найбільше, на його думку, потрібно шанувати гостя. Хворого слід провідувати, покійника провести в останню дорогу, бо всі ми смертні. Ніколи не проминути людину, не привітавши її, не сказавши їй доброго слова.

Дотримання норм етикету роблять людину благородною, приємною іншим. Згадаймо Наталку з п’єси І. Котляревського «Наталка Полтавка». Вона любить і поважає свою матір та готова слухатись навіть тоді, коли Терпилиха намагається примусити її вийти заміж за нелюба. Дівчина вміє гарно висловити свою думку, шанобливо ставиться до старших.

Правила поведінки й етичні цінності відображені також в усній народній творчості, зокрема в прислів’ях та приказках: хоч не пишно, та затишно; не май сто кіп у полі, а май друзів доволі тощо.

Змінюються часи, змінюються й правила етикету: замість незрозумілих для сучасної людини застарілих правил з’являються нові, пов’язані з технічним прогресом.

На мою думку, це правильно. Обов’язково мають існувати певні етичні норми, і їх слід дотримувати, бо є одна спільна умова: людина ні своєю поведінкою, ні зовнішнім виглядом не має завдавати незручностей іншим.

Рейтинг
( 1 оцінка, середнє 3 з 5 )

Знайшли помилку або неточність? Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Додати коментар

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: